torsdag 3 mars 2011

Fotoalbum

Förr i världen satte jag alla mina (A4-) layouter i vanliga gaffelpärmar, men nu när jag scrappar i alla möjliga format har jag blivit mer intresserad av album till dem. Nu behöver jag ett album i storlek 8x8" (till en kurs såklart, vad annars), och tänkte att jag skulle göra ett själv. Så här gick det till.

Jag använde A4-plastfickor som jag mätte mot ett 8"-papper (20 cm ungefär), och skar av med rullkniv- mycket lättare än att klippa med sax, tro mig!

Sedan skar jag till tre kartongbitar. En som var 9 3/16"x8½" till framsidan. En till ryggen: 3/4"x8½", och en för att fästa plastfickorna i som var 1"x 8½". Jag la ut dem på ett 12"-papper med ung 3 mm emellan och ett par cm tillgodo i ytterkant.
Anledningen till att jag mäter så mycket i tum är dels att min linjal är tumsgraderad (...!) och dels att det faktiskt är lättare- det blir jämnare tal i tum, även när man utgår från A4-formatet. (Jämför 297x209 mm med 8 1/4" x 11 3/4"!)

Pappret skars till och sneddades i hörnen. Allt limmades, dvs jag dränkte in pappret i bokbinderilim (vitt skollim eller trälim ska också gå bra att använda) och lade sedan dit kartongbitarna.
Sedan bigade jag alla vikningar, dvs drog hårt med ett falsben längs alla ställen där pappret skulle vikas, för att vikningarna inte skulle bryta av pappret. Jag borde ha dragit lite längs kanten på ryggdelen också, för där sprack pappret en aning när albumet var klart.

Den här lilla detaljen var lustigt nog det som fick mig att riktigt tända till på bokbinderi =) För att få ett snyggt hörn trycker man ner den lilla övervikta kanten utanför kartongarket, mot den pappersflik som ska vikas in här näst. Glasklart! Nej, titta på bilden i stället så går det att förstå. När man sedan viker in nästa flik blir det otroligt snyggt och ser så proffsigt ut- och ändå är det jätteenkelt.

Mellan kartongbitarna måste pappret också tryckas ned, eftersom pärmen ska gå att böja här, gör man inte det blir pappret för stramt. Använd ett falsben om du har, annars går det bra med en vanlig bordskniv (utan räfflor på eggen).
Sådär! Limmat och klart. Pappret räckte inte riktigt till för att täcka fästfliken längst till höger i bild, men eftersom den hamnar inuti albumet tyckte jag inte att det gör något.

Så mätte jag ut ett papper som var 3-4 mm mindre än pärmen på alla sidor och limmade fast det också. (Om man gör album eller böcker i mer shabby chic-stil kan man inka kanterna på insidespappret, blir väldigt... ja, schabby chic.)
Jag gjorde en baksida till pärmen på samma sätt- fast utan rygg och fästflik- lade pärmhalvorna omlott och mätte ut två hål för att fästa plastfickorna i.

Här syns pärmens rygg vikt som den ska vara. Baksidan av pärmen skymtar på bordet, med hål och allt. Jag gjorde hål med en vanlig öljettsättare. Ett tips är att trycka in den från det som ska bli utsidan av pärmen, eftersom kartongen trycks ut i en liten utbuktning runt hålet. Det är snyggare att ha den på insidan där den inte syns...


Pärmen ihopsatt med postboundskruvar och med plastfickor i. Detta kommer att bli ett färdigt album som jag inte kommer att flytta runt layouter i, så postbound blir bra. När layouterna kommer i ska jag lägga till smala kartongbitar mellan plastfickorna så att de fördelas jämnt över skruvarna.

Inga kommentarer: